Co nového čeká majitele psů v roce 2020?

08.02.2019 14:54

 

 

Zákon o veterinární péči neboli veterinární zákon zadává povinnost každému majiteli psa nechat ho naočkovat proti vzteklině.

 

Chovatelé kteří se psy cestují už také vědí, že pro cestování do zahraničí je potřeba mít platné očkování potvrzené v pase, nikoliv pouze v očkovacím průkazu a pes musí být identifikován čipem.

 

Novela veterinárního zákona říká, že s účinností od roku 2020 musí být každý pes, který se dostaví k veterinárnímu lékaři na očkování proti vzteklině, zároveň načipován.

 

Není třeba se ničeho obávat.Aplikace čipu je jednorázový úkon, s minimálním rizikem poškození zdraví psa. Čip velikosti rýžového zrna je umístěn v aplikační jehle, pomocí níž je čip aplikován do podkoží zvířete na levé straně krku. Tam čip setrvá po celý život psa. Čip lze přečíst pomocí čtečky, kterou v dnešní době disponuje každý veterinární lékař nebo útulek.

 

Následně je nutné čip zaregistrovat do databáze čipovaných psů. V případě ztráty psa jej pak může nálezce identifikovat pomocí čipu a díky databázi pak kontaktovat majitele zvířete.